Wat is het geheim van een succesvolle Product Owner? deel II Noortje Jansen-de Bakker vertelt haar verhaal

In de driedelige blogreeks “Ontdek het geheim van een goede Product Owner” geef ik aan de hand van een aantal interviews een kijkje in de geheimen van een succesvolle PO’er. Zo ben ik meer te weten gekomen over de verschillende uitdagingen die ze in hun rol tegenkomen, wanneer ze succesvol zijn, welke competenties ze nodig hebben en welke tips ze voor jou hebben als Product Owner. Daarnaast heb ik ze ook persoonlijk beter leren kennen. Deze verhalen deel ik graag met jou.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

In deze tweede blog lees je over mijn gesprek met Noortje Jansen-de Bakker. Ik ken haar al langere tijd, omdat we beiden een Finance achtergrond hebben en meer en meer hart hebben voor het realiseren van verandering. Zij is oktober 2019 Product Manager binnen een van de Agile Release Trains van Centraal Beheer. Daarvoor heeft ze een aantal jaren als Product Owner / Product Manager en als Business Change Manager gewerkt bij Inkomen. Ze vertelde kort en krachtig over haar kijk op het succes van een Product Owner en haar grootste uitdaging. Ook deelt zij een aantal tips die voor startende PO’ers van pas komen.

Hoe ben je Product Owner geworden?

Ik ben vier jaar geleden gevraagd om Product Owner te worden in het BI (Business Intelligence) team bij Inkomen. Dit team werkte al Agile, maar merkte dat de combi functie Business Analist / Product Owner op dat moment steeds moeilijker te combineren was.

Deze combi functie kent extra uitdagingen, omdat de rollen, volgens mij, vragen om andere competenties en daarmee een ander type mens. Het is lastig om als Product Owner het overall beeld te houden en keuzes te maken versus als Business Analist oog te hebben voor de details van de requirements.

Voor het team werd het daarom tijd om deze functie fulltime in te vullen. In de rol van PO-/PM’er voel ik me helemaal thuis, omdat ik daarmee vanuit een inhoudelijke rol een belangrijke schakel ben tussen Business en IT.

Ben je Product Owner / manager voor een of meerdere teams?

In eerste instantie werkte ik voor een team. Al snel merkte ik dat dit team te groot was en dat een splitsing meer op zijn plaats was. Ik bleef Product Owner voor beide teams. De komst van een 3e team en de ontwikkeling naar SAFe werken, zorgde er voor dat de BI teams in een trein (ART = Agile Release Train volgens SAFe) werd geplaatst. Hierbij kreeg ik de kans om als productmanager aan de slag te gaan. Een supergave en natuurlijke stap.

Wat vind je het leukste aspect van Product Owner zijn?

Afbeelding van Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay

Het leukste van Product Owner zijn is voor mij dat je als het ware de spin in het web bent. In deze rol vind ik het elke keer weer een geweldige uitdaging om de puzzel van prioriteiten te leggen, deze met stakeholders af te stemmen, de juiste keuzes te maken, de inhoud te kennen en plannen te realiseren.

Wanneer ben je succesvol als Product Owner?

Je bent voor mij als PO’er succesvol als je er in slaagt prioriteiten en de gemaakte keuzes transparant en helder te maken en daar commitment op te krijgen. Dit doe ik door vooral de vraag te stellen waar doen we dit voor: wat is het belang van dit onderwerp en wat levert het op?

Verder betekent het dat stakeholders de door jou voorgestelde keuzes snappen en je de gestelde verwachtingen en doelen samen met het team waarmaakt.

Wat zijn voor jou de belangrijkste competenties die je nodig hebt als Product Owner?

De belangrijkste competenties zijn voor mij de relatie met stakeholders, de schakel zijn tussen business en IT, verschillende communicatiestijlen kunnen hanteren en een goed en uitlegbaar verhaal houden, maar ook zelf de inhoud tot op bepaalde hoogte snappen. Kortom veel draait om communicatie en afstemming. Beter gezegd door proactief af te stemmen en echt in contact te zijn met de stakeholders.

Wat is voor jou de grootste uitdaging in deze tijd waar we werken op afstand?

Voor het normale proces loopt alles gelukkig door. De 1e digitale PI planning wordt binnenkort opgevolgd met een 2e digitale versie. Wie had dat gedacht… Maar de behaalde resultaten zijn goed en ik ben hartstikke trots op de teams in mijn trein! Het is alleen lastiger te communiceren, omdat je de non-verbale signalen niet meekrijgt. Wat ik het meest mist is de informele afstemming, het brainstormen over vernieuwing en verbeteringen.

Wat was het meest uitdagend voor jou in je rol als Product Manager

In mijn nieuwe rol als Product Manager bij Centraal Beheer was dat vooral structuur, focus en transparantie aanbrengen in de back log in de vorm van een programmabord met epic – features tot team backlogs met user stories. Dit heeft de teams geholpen om beter te plannen, focus aan te brengen en daarmee doelen en prioriteiten te realiseren.

Welke tips heb je voor startende Product Owners?

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
  1. Gewoon doen, duik er in. Het is een super leuke rol!
  2. Ga veel in gesprek met stakeholders en team
  3. Ken de basis van stakeholdermanagement
  4. Zorg er voor dat je weet waar je het over hebt door bijv. de PSPO I training te volgen en je het verschil kent tussen de rollen en verantwoordelijkheden van bijv. de Product Owner versus de scrummaster.
  5. Volg wanneer je werkt met een schalingsmodel als SAFE de bijbehorende trainingen zoals PO/PM en SAFe Agilist